Blikopener ligt vanaf 28 september in de boekhandels, en werd feestelijk gepresenteerd op vrijdag 6 oktober 2017.

Aankondiging boekpresentatie

Soms doet een verhaal, feit of kunstobject net anders kijken naar de werkelijkheid: het opent de blik. Tijdens de feestelijke boekpresentatie van hun essaybundel Blikopener nodigt jongerenredactie SPUI25 in Spe het publiek uit om de zeer uiteenlopende onderwerpen uit hun bundel te bekijken met een frisse blik, voorbij de heersende mythes en dogma’s.
Jongerenredactie SPUI25 in Spe presenteert ‘Blikopener: perspectieven van geëngageerde twintigers’.

Is de mens in essentie monogaam? Waarom zijn complottheorieën zo populair? Moet de macht van multinationals begrensd worden? Hoe beïnvloedt cultuur de bètawetenschap? Is het taboe op pedofilie effectief om kindermisbruik te voorkomen? En wat bezielt de obsessieve gezondheidsfreak? In Blikopener trekken zeven geëngageerde twintigers een blik aan perspectieven open om deze vraagstukken te lijf te gaan – en wel in naam van de vrijheid van meningsverandering. Hun inzichten zijn luchtig van toon maar nietsontziend.

Aan de hand van hun essays gaan de jonge auteurs in gesprek met deskundigen. Het toenemende wantrouwen in de resultaten van wetenschappelijk onderzoek staat daarbij centraal. Klimaatsceptici, voedingsgoeroes en complotdenkers: het is eenvoudig om twijfel te zaaien over de betrouwbaarheid van expertise. Tegelijkertijd doen veel wetenschappers kritiek te snel af als pseudoscepsis. Te midden van de post truth samenleving pleiten de auteurs voor een open publiek debat tussen experts en leken. Daarbij wordt altijd gezocht naar een ‘blikopener’: een verhaal dat net anders doet kijken naar de werkelijkheid.

SPUI25 in Spe interviewt complotten-expert Jaron Harambam en polyamore-relatiecoach Roos Reijbroek. Het eerste exemplaar wordt feestelijk uitgereikt aan voormalig D66-Kamerlid Boris van der Ham. Het programma wordt muzikaal omlijst door leden van het UvA-Orkest J. Pzn Sweelinck.

Over de sprekers

Jaron Harambam (1983) is socioloog en specialist op het gebied van de cultuur van complotdenkers en complottheorieën. Eind oktober promoveert hij aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het proefschrift The Truth Is out There: Conspiracy Culture in an Age of Epistemic Instability.

Roos Reijbroek (1989) is relatiecoach, gespecialiseerd in polyamorie en andere vormen van consensuele non-monogamie. Onder haar vlag De Meerminners faciliteert ze gespreksavonden voor polyamoristen en coacht ze hen in hun zoektocht naar (een) relatie(s) die goed bij hen past/passen.

Boris van der Ham (1973) is voormalig Kamerlid voor D66, ondernemer, bestuurder, schrijver, acteur en voorzitter van het Humanistisch Verbond. Hij studeerde geschiedenis, voltooide de toneelacademie in Maastricht en acteerde bij diverse gezelschappen. Hij werd in 2002 met voorkeurstemmen in de Tweede Kamer verkozen, na een periode als voorzitter van de Jonge Democraten en bij het Europees Parlement. Als politicus werkte hij aan een reeks wetsvoorstellen over bijvoorbeeld het raadgevend referendum, gelijke behandeling en afschaffing van het verbod op godslastering. Zijn publieke optredens, video’s en essays gaven hem bekendheid onder jongeren en leverden hem diverse prijzen op. Afgelopen lente stond hij elke avond op het podium in de musical Ciske de Rat. Zijn laatste boek gaat over de overeenkomst tussen politici en acteurs en heet De koning kun je niet spelen.

Tijd en locatie

Vrijdag 6 oktober 2017, vanaf 20:00 (inloop vanaf 19:30) tot 21:30. Boekverkoop en borrel tot 22:30.
Dominicuskerk, Spuistraat 14, Amsterdam.

Aanmelden

Toegang is gratis, maar aanmelden is verplicht, via de site van SPUI25.